måndag 13 januari 2014

Kasserat material i slutspurten

Under föregående vecka och helg har jag tryck, klippt, klistrat och ritat på en affisch som jag tänkte att jag skulle ha med på utställningen. Som motvikt mot de kliniska vita affischerna som jag gjort tidigare i gestaltningen, ville jag göra något som stod i kontrast till dessa. Eftersom jag själv tycker om sådant formspråk som är enkelt och stilrent, tvekar jag ofta inför sådana drag i processen då jag vet att risken finns att det blir kladdigt. Genom att gå emot mina egna preferenser och sedvanliga tillvägagångssätt, uppmanade jag mig själv att också tänja mina egna gränser. 
På en och samma yta skulle jag släppa loss och prova olika tekniker och använda olika färger, utan rädsla för att det skulle bli rörigt. (Någon som arbetat med collage och blandade tekniker genom konsthistorien är bland annat den ungerska Bauhaus-profilen Lazló Moholy Nagy.) För att koppla mitt motiv till syftet i gestaltningen, ville jag illustrera massa personer som bryter mot ett antal oskrivna regler. Sagt och gjort, såhär gjorde jag: 

Som bakgrund i min illustration ville jag ha fotografi, så förra veckan gick jag ut och fotade olika stadsbilder: Platser i det offentliga rummet där jag tänker att människor på något sett följer vissa outtalade regler. I Nordstan följer man t. ex. strömmen om man går, medan man vid Kopparmerra vid Kungsportsplatsen smälter in om man står-eller sitter stilla. Jag fotade några olika platser och skrev dagen därpå ut några av mina foton i stort format(A2) på HDK. 











































Eftersom fotografierna skulle fungera som bakgrund i min bild, valde jag att skriva ut dem på matt papper. Detta möjliggjorde för både screentryck, kollage, teckning och måleri på samma bakgrund. Anledningen varför jag valde svart-vitt foto var att ytterligare förstärka kontrasten mellan verklighet och fantasi. Den regelrätta verkligheten vs. den galna fantasi där oskrivna regler kan brytas hur som helst. Vem leker inte med tanken ibland att göra något helt oväntat i det offentliga rummet. Typ peta på någon okänd, ställa sig och göra några dansmoves i väntsalen på banken... 

Jag beslutade mig för att arbeta i olika lager och började skissa och skära ut siluetter som jag sedan screentryckte med vit färg på bakgrunden. När de vita siluetterna torkat använde jag dem som underlag att klistra, färglägga och rita på, för att ge karaktär åt gestalterna i bilden.





Såhär blev det: Här har ni alltså Kopparmerra och vuxna människor som beter sig "konstigt". Min plan var att ha med denna bild eller en dylik på utställningen. Men jag beslutade mig i helgen för att kassera denna. Den funkar inte eftersom jag tycker den ger fel känsla. 



När jag ser på denna bild får jag känslan av kalas, karneval eller typ gårdsfest. Denna typ av illutration/montage får man att tänka på illustrationer i exempelvis Hem & Hyra; en rolig bild som illustrerar händelser och interaktion, som möjligtvis får en att höja på mungiporna lite...i bästa fall.... Som ni kanske märker är jag inte alldeles förtjust i denna skapelse. 

Hursomhelst, jag kommer förklara mina val och överväganden mer utförligt då jag i kommande inlägg tänker presentera det som jag faktiskt valt att hänga på utställningen på HDK...   

Inga kommentarer:

Bloggintresserade