torsdag 24 oktober 2013

Veckan som gått


Inför förra handledningen hade jag bett olika personer skriva ner varsin oskriven regel, varpå jag fotade dem med den nu skrivna regeln framför sig. Under den senaste veckan har jag fortsatt mitt sökande efter oskrivna regler i det offentliga rummet och har funderat på hur jag ska gå vidare.  

Själv har jag nu, efter att ingående ha betraktat offentliga platser och reflekterat kring vilka sociala koder som finns, väldigt många idéer och förslag på oskrivna regler i staden. Dock vill jag inte att mitt projekt ska baseras på mina föreställningar, utan att så många som möjligt ska bidra. Jag tänker att ju fler människor som funderar ut och skriver ner en regel, desto mer objektivt blir mitt insamlande. Det jag vill är ju att synliggöra någon slags allmän uppfattning om sociala normer och för att ta reda på det kan jag ju inte komma på alla regler själv. 

Efter några tafatta försök att få folk att skriva ner regler på stan, insåg jag att jag måste prova andra vägar. Folk hade antingen inte tid eller så ville de inte förstå vad jag höll på med. Vissa trodde antagligen att jag försökte värva dem till någon organisation, eftersom jag gick runt med papper och penna. För att gå vidare funderade jag på hur jag istället skulle nå ut till folk och få dem att bidra till regelverket. Så, hur når jag ut till folk och får dem att bidra, utan att de känner sig påhoppade?   

Jag beslöt mig för att använda den virtuella världen som redskap, eftersom folk i allmänhet, av någon anledning, ofta vågar lite mer när de inte behöver socialisera face-to-face. Jag bestämde mig för att skapa ett anonymt (ej längre) Instagram-konto, samt en ny hashtag, så att folk kunde bidra med sina förslag på det sättet. Jag har även skapat en ny mail-adress, för alla som inte har Instagram.

@oskrivenregel
#oskrivenregel
oskrivenregel@hotmail.com

Väl gjort... Hur får jag folk att tagga, hashtagga eller maila sina oskrivna regler till mig? Som ett experiment skrev jag massa lappar som jag satte upp på olika ställen i stan och förutom stolpar, väggar och busskurer, fick även toaletterna på andra långgatans lite extra lektyr.







Inga kommentarer:

Bloggintresserade